Krönika från Almedalen 2025: Sponsringens nya roll i samhällsbygget
Frans Fransson skriver en krönika från Almedalen 2025 där han talar om sponsringens nya roll i samhällsbygget.
Det är något särskilt med Almedalen. Under några intensiva dagar förvandlas Visbys kullerstensgränder till en myllrande mötesplats. I år var det tydligare än någonsin: samverkan mellan offentlig sektor, företag och civilsamhälle är inte bara önskvärd, utan ofta avgörande för att lösa våra samhällsutmaningar.
I denna krönika lyfter jag några tankar kring sponsringens nya roll i samhällsbygget och vad som kommer att krävas för att de ska bli framgångsrika.
Civilsamhället som plattform för lösningar
Samtalen i Almedalen präglades i år av en ny sorts politisk verklighet där krisberedskap stod högst upp på flera agendor. Statens resurser är också begränsade samtidigt som civilsamhället står inför stora utmaningar. Här behöver näringslivet kliva in – inte som välgörare, utan snarare som en möjliggörare och strategisk partner. Det handlar om att skapa verklig samhällsnytta som går i linje med företagets affär.
Civilsamhället utgör en plattform där näringslivet kan bidra till att lösa lokala samhällsutmaningar, samtidigt som företagen stärker sitt varumärke. Ett bra exempel på det är Länsförsäkringar som idag har cirka 150 olika partnerskap. Hållbarhetschef Kristoffer Dreiman betonade att de som bolag är helt beroende av samverkan med andra aktörer för att nå sina högt ställda hållbarhetsmål. Han efterlyste samarbeten som bygger på data och som är mätbara över tid för att kunna se effekter av olika insatser. De ska dessutom vara affärsnära och långsiktiga, betonade Dreiman.
Lokal modell för samverkan i Trelleborg
Det är i korsbefruktningen mellan offentlig sektor, föreningsliv och näringsliv som något spännande växer fram. Svensk Elitfotboll (SEF) visar tillsammans med sina klubbar hur fotbollen blir en inkluderande samhällskraft, där parterna arbetar tillsammans mot gemensamma mål. Hållbarhetschef Beatrice Clarke på SEF talade på Almedalen passionerat om att fotbollen som verktyg för att bygga samhällen nu är viktigare än någonsin tidigare. Det är inom den gyllene triangeln (offentlig sektor, näringsliv och föreningsliv) som grunden för att jobba tillsammans skapas, med fotbollen som nav mitt i byn.
Trelleborgs FF har nyligen slutit ett IOP-avtal med Trelleborgs kommun. Ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) är en överenskommelse om samverkan mellan offentlig och idéburen sektor. TFF:s klubbchef Mattias Kronvall berättade om ambitionerna med samarbetet där kommunen går in med 3,7 miljoner kronor de kommande tre åren. Fyra gemensamma mål har satts upp: ökad fysisk aktivitet bland unga, utveckling av Trelleborg Cup, näringslivssamverkan och skapande av praktikplatser via klubbens affärsnätverk. Liknande avtal finns även på andra håll inom svensk elitfotboll.
Fokus på sysselsättning för barn och unga
Lokala samarbeten hittar tillsammans nya lösningar på viktiga samhällsutmaningar, inte minst för målgruppen barn och unga. Sponsring och företagssamarbeten kan vara en katalysator för jobbskapande och sysselsättning. Detta var något som berördes genom det nystartade projektet Sport X Jobs, som kommer pågå i tre år framåt. Bakom detta projekt finns Skandias stiftelse ”Idéer för livet” och TalangAkademin som tillsammans med BK Häcken och IF Brommapojkarna formulerat ett nytt sätt att bekämpa socialt utanförskap och hjälpa unga ut på arbetsmarknaden. Ex-minister Anna Johansson som leder arbetet från BK Häckens sida såg framför sig hur partners och näringsliv genom Sport X Jobs kan ta en viktig position genom partnerskapet med klubben.
Det kommer kräva mod att våga vara visionära och driva mot gemensamma mål. Där vi också tillåter oss tänka nytt och större. Som Fryshusets vd Johan Oljeqvist uttryckte det så behöver företag ”våga tänka systemförändrande insatser och inte bara göra korta punktinsatser”.
När jag lämnar Visby den här gången är det med känslan att sponsring och företagssamarbeten är en av de viktigaste vägarna framåt för ett mer hållbart och inkluderande samhälle.
Trevlig sommar!
Frans Fransson
Seniorkonsult Rättighetsbyrån