Sponsring 2030

Så skapar vi nöjdare sponsorer och högre intäkter på framtidens sponsormarknad.

Välkommen till en kurs som ger dig kunskap som direkt kan omvandlas i ditt dagliga arbete och bidra till att skapa nöjdare sponsorer och högre intäkter.

Kursen riktar sig till dig som representerar en rättighet och arbetar med sponsring och företagssamarbeten och som vill bidra till att din organisations sponsorarbete når absolut högsta nivå.

Eftersom förändringarna är så stora på dagens sponsormarknad så kommer innehållet vara relevant för dig oavsett om du arbetat med frågorna i många år eller är relativt ny inom området.

Vad säger tidigare deltagare om Sponsring 2030?

 

“Ett bra upplägg med både teori och mycket praktiska case att ta del och lära av. Utbildningen ger mig en större verktygslåda att arbeta med mot partners och prospekts. Rekommenderas starkt.”

— Mårten Heslyk, Städa Sverige

 

“Sponsring 2030 har verkligen gett oss en inblick i utvecklingen framåt. En bra mix av värdefull teori, praktiska case och gruppdiskussioner som både utmanat och berikat. Samtliga föreläsare har på ett enkelt sätt skapat en utökad kännedom om hur du kan arbeta med och värdera din rättighet på ett sätt som går i linje med företagens marknadskommunikation. Jag kan varmt rekommendera alla som känner sig redo att ta nästa steg och utveckla sin rättighet att gå kursen - ni kommer inte ångra er!”

— Malin Dahlgren, Skövde HF

 

"Sponsring 2030 är en utbildning där man som deltagare får möjlighet att gå på djupet och lära sig sponsring från grunden med alla dess bakomliggande faktorer och trender. Blandningen av fakta/teori och diskussioner med de andra deltagarna var väldigt givande. Högt i tak och en känsla av att alla delade med sig gjorde utbildningen komplett. Inspirerande och energigivande!"

— Isabelle Lindsten, RF SISU

 

I utbildningens olika moduler blandas teori om sponsringens mekanismer och perspektiv med inspirerande och tänkvärda case. Genom hela utbildningen ges även stort utrymme för diskussion och utbyte med såväl kursledare som övriga deltagare. Det genomtänkta upplägget gav mig en djupare förståelse för sponsringens alla möjligheter och inte minst ett värdefullt nätverk att vända tillbaka till även efter avslutad utbildning.

— Maria Fridén, Vasaloppet

“En bred och intressant sponsringsutbildning som gav mig flera konkreta verktyg, nya perspektiv och bra idéer till kommande insamlingsarbete.”

— Camilla Hall, Göteborgs Kyrkliga Stadsmission

 

“Tusen tack för en fin utbildning! Jag tycker ni har gjort det jättebra med varierande träffar, spännande innehåll och en bra kommunikation mellan träffarna. Alla har fått känt sig sedda. Det har varit en fin stämning.”

— Ninni Bäckström, Vasaloppet

 

“Jag har haft förmånen att deltaga i utbildningen Sponsring 2030, arrangerad av Rättighetsbyrån. En otroligt givande utbildning, där man lyckas skapa en stimulerande och intressant miljö digitalt. Proffsiga kursledare, intressanta föreläsare och ett bra nätverkande. Jag går gärna en ny kurs om tillfälle ges.”

— Urban Nyberg, Sandvikens AIK

 

Hösten 2024 var jag med på utbildningen Sponsring 2030. En utbildning som gav oss i IFK Kristianstad många verktyg i arbetet med partners. Mixen av deltagare från olika föreningar, företag och organisationer från hela landet gav en härlig dynamik och gav mig många nya idéer.

— PH Winqvist, IFK Kristianstad

Kursinnehåll

Kursen innehåller sex olika pass som tillsammans ger dig ett helhetsgrepp kring alla de viktigaste aspekterna av sponsring.

Pass 1 - Sponsringens mekanismer - del 1

Vi fördjupar oss i de grundläggande mekanismer som bygger starka sponsorskap. Vi utgår från TAKKA-modellen som är vår effektmodell för sponsring. Vid detta tillfälle fördjupar vi oss kring följande delar:

  • Hur en sponsor kan tillföra värde i ett samarbete och hur man kan gå tillväga

  • Hur en sponsor kan vara avsändare för olika aktiviteter och koncept

Genomförs 14 oktober mellan klockan 9-11.

Pass 2 - Sponsringens mekanismer - del 2

Vi fortsätter att fördjupa oss i TAKKA-modellen. Vid detta pass går vi vidare med de tre återstående delarna av modellen och fördjupar oss kring:

  • Känslors centrala del av sponsring och hur dessa kan tas ut i ett samarbete

  • Hur koppling mellan sponsor och rättighet kan förstärkas och skapa relevans

  • Associationseffekters påverkan och vad forskningen säger om detta

Genomförs 4 november mellan klockan 9-11.

Pass 3 - Erbjudande och prissättning

Vid detta pass så fokuserar vi på en rättighets kommersiella värden och hur vi värderar och prissätter vårt erbjudande. Här finns tid att reflektera kring hur vårt erbjudande och vår rättighet kan utveckla sitt kommersiella värde. Följande delar kommer vara centrala:

  • Hur vi paketerar och presenterar vårt erbjudande till marknaden

  • Nio kommersiella värden som vi kan arbeta med i vårt erbjudande

  • Hur vi skapar en relevant värdering och prissättning av erbjudandet

Genomförs 18 november mellan klockan 9-11.

Pass 4 - Hållbarhet

Hållbarhet tillhör ett av de viktigaste utvecklingsområdena för rättigheter de kommande åren. Vi diskuterar hur olika hållbarhetsfrågor och FN:s globala mål påverkar vårt arbete med sponsring på olika sätt. Detta pass fokuserar på följande delar:

  • Hur kan vi som rättighet navigera oss fram till relevanta hållbarhetssamarbeten

  • Hur olika utvecklingsresor med utgångspunkt ur hållbarhet kan få en naturlig del av erbjudandet

  • Framgångsfaktorer när vi utvecklar vårt erbjudande inom hållbarhet

Genomförs 2 december mellan klockan 9-11.

Pass 5 - Digital sponsoraktivering

Digital sponsoraktivering är ett annat utvecklingsområde inom sponsring som flyttat fram sin position senaste åren. Den digitala utvecklingen kommer få en stor påverkan de närmaste åren för rättigheters erbjudande och innehåll. Detta pass fokuserar på följande delar:

  • Digitalt innehåll som både driver engagemang i målgruppen och ger ökade sponsorintäkter

  • Hur vi kan prissätta och värdera ett digitalt koncept

  • Framgångsfaktorer för att lyckas med digital sponsoraktivering i praktiken

Genomförs 16 december mellan klockan 9-11.

Pass 6 - Framtidens samarbeten (Stockholm)

Vi avslutar Sponsring 2030 med ett samtal och en workshop om framtidens sponsring och samarbeten. Denna fysiska träff genomförs i Stockholm och blir också en möjlighet för ett fysiskt nätverkande för kursens alla deltagare. Denna avslutande träff är 4 h lång och här tar vi fasta på lärdomar och utveckling under kursens gång.

Genomförs i januari 2026. Datum meddelas senare.

Upplägg och form

Omfattning

Varje digitalt pass är två timmar långt och den avslutande träffen på fyra timmar. Vi går igenom teori och praktiska case. Vi ger också utrymme för diskussion i smågrupper. Vi har hela tiden fokus kring hur du som deltagare kan implementera nya insikter i din vardag.

Mötesform

Kursen genomförs online via Teams. Den avslutande träffen är fysisk och genomförs i Stockholm.

Antal deltagare

Maximalt 20 deltagare per utbildningsomgång.

Vad ger denna kurs för dig och ditt team?

Kursen ger dig kunskap som direkt kan omvandlas i ditt dagliga arbete och bidra till att skapa nöjdare sponsorer och högre intäkter.

Vem är kursen till för?

Kursen riktar sig till dig som representerar en rättighet och arbetar med sponsring och företagssamarbeten. Vi riktar oss brett till alla kategorier av rättigheter i branschen. Du kan representera en rättighet från idrott, kultur eller den idéburna sektorn.

Du som väljer att delta har ambitioner att utveckla din personliga kompetens och bidra till att din organisations sponsorarbete når absolut högsta nivå.

Det är viktigt att poängtera att detta inte är en grundkurs inom sponsring. Om du är helt ny inom området - hör gärna av dig till oss så berättar vi mer om andra kurser och möjligheter.

Kursledare på Sponsring 2030

  • Björn Stenvad

    Björn har varit verksam i sponsorbranschen sedan 2004. Han har arbetat som analytiker och rådgivare till många av Sveriges största rättighetsinnehavare. Han är utbildad civilekonom med inriktning marknadsföring och Sports Marketing.

  • Åsa Karlsson

    Åsa har sedan 2006 arbetat med social hållbarhet inom organisations- och idrottsvärlden. Hon har bland annat representerat Stiftelsen Friends, Legardére sports och Professor Arne Ljungqvist Anti-Doping Foundation.

  • Frans Fransson

    Frans har arbetat med sponsring och sportmarknadsföring sedan 2005. Han har bland annat drivit yrkeshögskoleutbildningen Sports Marketing där han utbildat över 300 studenter. Han är en av författarna till boken Hållbar sponsring.

Mer om kursen

Pris

14 900 SEK exkl. moms per deltagare.

Anmälan

Du skickar in din anmälan till oss via formuläret nedan. Vi behöver din anmälan senast den 15 september. Vid avanmälan som meddelas senast 2 veckor före kursstart återbetalas hela beloppet. Senare avanmälan debiteras med 50 procent av kursavgiften. Du kan alltid överlåta platsen till en kollega vid förhinder.

Kursstart

Nästa kursstart av Sponsring 2030 startar upp i oktober 2025 och avslutas i januari 2026.

Frågor om Sponsring 2030

Har du frågor kring Sponsring 2030, tveka inte att kontakta vår projektledare Frans Fransson på frans@rattighetsbyran.se eller 070-914 41 87.

Anmälan till Sponsring 2030

Nedan fyller du i dina uppgifter för att anmäla dig till nästa kursstart i oktober 2025.